Baner 1

About Admin

This author has not yet filled in any details.
So far Admin has created 187 blog entries.

АОПЗ И ОБСЕ ОРГАНИЗИРАА ПАРТИЦИПАТИВЕН ФОРУМ

Агенцијата за остварување на правата на заедниците (АОПЗ) во соработка со ОБСЕ Мисијата во Скопје денеска одржа Партиципативен форум, во кој учествуваа претставници на институциите и претставници на невладиниот сектор на заедниците под  20%. Партиципативниот форум има посебно значење, затоа што се возобновува после 2015 година, а се со цел подобрување на состојбата на заедниците […]

Од |ноември 17th, 2017|Активности|

Работен состанок на АОПЗ и Министерството за образование и наука

Во Министерството за образование и наука, Илхан Рахман, Џелал Хоџиќ, во име на Агенцијата за остварување на правата на заедниците (АОПЗ), имаа работен состанок со министерката Рената Дескоска. На состанокот присуствуваа и Татијана Темелкоска од ОБСЕ и Милутин Станчиќ, директорот на Управата за развој и унапредување на образованието на јазиците на припадниците на заедниците.

 

На состанокот […]

Од |ноември 15th, 2017|Активности|

АОПЗ во сорабока со ОБСЕ организираше обука за преставници на здруженија на граѓани на заедниците.

Агенцијата за остварување на правата на заедниците во соработка со Мисијата на ОБСЕ во Скопје, на 10 – 11.11.2017 година во хотелот Арка, во Скопје, организираше дводневна обука на тема „Организациско јакнење  и добро управување во граѓанските организации“. На обуката учествуваа  24 преставници на  здруженија на граѓани од повеќето заедници (турска,  влашка, ромска, српска, бошњачка, […]

Од |ноември 13th, 2017|Активности|

Средба помеѓу АОПЗ и Министерството за Култура

Заменик директорот на Агенцијата за остварување на правата на заедниците (АОПЗ), Џелал Хоџиќ оствари работна средба со Заменик министерот за култура Владимир Лазовски, во просториите на Министерството за култура.

 

На средбата се разговараше за продлабочување на соработката помеѓу Министерството за култура и АОПЗ, како и за размена на информации и статистики во делот на културата на […]

Од |ноември 10th, 2017|Активности|

Заедниците имаат потреба од поквалитетна програма на јавниот сервис

Во просториите на Агенцијата за остварување на правата на заедниците (АОПЗ) се одржа работен состанок со Џонатан Стонеман, експерт задолжен од ОБСЕ да направи извештај за состојбите во јавниот сервис. Темата на состанокот беа МРТВ и новинарските редакции на јазиците на заедниците.

 

Состанокот го отвори Татијана Темелкоска, од ОБСЕ, со преставувањето на Џонатан Стонеман, неговата мисија […]

Од |ноември 8th, 2017|Активности|

Поддршка и промоција на младите претприемачи како движечка сила за добри меѓуетнички односи

Агенцијата за остварување на правата на заедниците и  Фондацијата Претприемачки сервис за млади на 03 Ноември 2017-та во хотелот „Холидеј Ин“ во Скопје , организираа форум насловен „Мерки за поттикнување на претприемништвото кај немнозинските етнички групи“. Главните заклучоци кои произлегоа од форумот се насочени кон унапредување на локалниот економски развој преку активно стимулирање на претприемништвото […]

Од |ноември 7th, 2017|Активности|

Амбасадорката на БиХ ја посети Агенцијата за остварување на правата на заедниците

Амбасадорката на БиХ, Лепа Бабиќ, ја посети Агенцијата за остварување на правата на заедниците и оствари средба со директорите Илхан Рахман и Џелал Хоџиќ

 

На средбата првенствено се дискутираше за состојбата на заедниците кои се под 20%, нивната правична застапеност во админстрацијата, образованието на мајчин јазик и промовирање на нивната култура. Директорот Илхан Рахман зборуваше за […]

Од |октомври 31st, 2017|Активности|

Работен состанок помеѓу АОПЗ и Министерството за труд и социјална политика

Во Министерството за труд и социјална политика, Илхан Рахман, Џелал Хоџиќ и Ирена Оровчанец, во име на АОПЗ остварија работен состанок со министерката Мила Царовска.

 

На состанокот се разговараше на повеќе теми. Хоџиќ во име на АОПЗ покани преставници на Министерството за труд и социјална политика на настанот „Мерки за поттикнување на претприемништвото кај немнозинските етнички […]

Од |октомври 25th, 2017|Активности|

Работен состанок на Агенцијата за остварување на правата на заедниците со Агенција за поддршка на Претприемништво на РМ

Заменик директорот на АОПЗ, господинот Џелал Хоџиќ, денес оствари работна средба со Директорот на АППРМ, господинот Мустафа Мандал. На состанокот се зборуваше за предлог активности и идна можна соработка помеѓу двете агенции, давајќи акцент на развивање на идни можни мерки за развој на претприемништво кај немнозинските заеднци и предлог мерки и инструменти на поддршка за […]

Од |октомври 19th, 2017|Активности|

Британскиот заменик амбасадор Пол Едвардс ја посети Агенцијата за остварување на правата на заедниците

Британскиот заменик амбасадор, Пол Едвардс, денеска ја посети Агенцијата за остварување на правата на заедниците (АОПЗ) и оствари средба со Џелал Хоџиќ, в.д заменик-директор.

 

Хоџиќ го запозна амбасадорот Едвардс со работата на АОПЗ, како и проблемите и предизвиците со кои се соочува владината агенција. На средбата се дискутираше и за состојбата на заедниците кои се под […]

Од |октомври 13th, 2017|Активности|