Baner 1

About Admin

This author has not yet filled in any details.
So far Admin has created 313 blog entries.

Пратеникот Енес Ибрахим во посета на АОПЗ

Пратеникот во македонското собрание, г-дин Енес Ибрахим, беше во посета на Агенцијата за остварување на правата на заедниците (АОПЗ) каде оствари средба со заменик- директорот Џелал Хоџиќ.

 

Хоџиќ го информираше пратеникот Ибрахим за активностите на АОПЗ и процесите кои се важни за помалубројните заедници. Посебен акцент беше ставен на активностите од проектот “Зајакнување на демократијата преку […]

Од |октомври 22nd, 2020|Активности|

Културно уметничкото друштво Питу Гули Скопје – Двојазична (македонско влашка) збирка „Приказни за убав сон“

Културно уметничкото друштво Питу Гули Скопје ја реализира активноста Печатење на двојазична (македонско – влашка) збирка  „ Приказни за убав сон- Pirmifi ti somnu dultsi“. Структурата на изданието е едноставна и содржи краток предговор, влашката азбука со комбинации од букви, како помош за секој читател на книгата кој не е фамилизиран со пишаниот збор на […]

Од |октомври 8th, 2020|Заеднички активности со НВО|

Гајрет: „Жената во Сенка’’

Здружението на граѓани Гајрет на 25.01.2020 година во Кичево и 01.02.2020 година  во Штип го реализира проектот ,,Жената во сенка’’ чија цел беше  подигање на свеста кај жените за нивните права.

 

На предавањето учествуваа професори, психолози, правници и педагози кои дадоа насоки како жените да се справат со проблемите од областа на  социјална заштита, стекнување на […]

Од |октомври 5th, 2020|Заеднички активности со НВО|

ЕДУ НИСА И ДИВАНХАНА- ЕДУ СТУДИЈА ЗА УСПЕШНА ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА

Здруженијата ЕДУНИСА и ДИВАНХАНА  го реализираа проектот ” ЕДУ СТУДИЈА ЗА УСПЕШНА ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА”  . Главната активност на проектот е истражување за состојбата на образованието на босански јазик во основното образование во скопскиот, велешкиот и прилепскиот регион каде што живее бошњачката заедница.

 

Проектот е  во три фази:

 

 Првата фаза се однесува на анализа на законската рамка за образованието […]

Од |октомври 2nd, 2020|Заеднички активности со НВО|

Институт за истражувања и политички анализи – Ромалитико: „Национална конференција – Проценка на напредокот на РСМ во спроведувањето на јавните политики кон ромската заедница”

Националната конференција на тема „Проценка на напредокот на Република Северна Македонија во спроведувањето на јавните политики кон ромската заедница” беше организирана на 19.11.2019 година во хотел Мериот – Скопје. Целта на оваа конференција беше да се анализираат теми поврзани со ромската заедница во државата, а воедно како стратешки цели на институтот да се отвори дискусија […]

Од |октомври 2nd, 2020|Заеднички активности со НВО|

СПОНА- Инфо флаер на СПОНА

Проектот Спонин инфо летак е реализиран во долунаведените фази:

 

Октомври 2019: Техничко графичка подготовка за изработка на летоците
Декември 2019 – јануари 2020: Организирае на подготвителни обуки за волонтерите на СКИЦ Спона
Април 2020- Печатење на 10,000 примероци и достава на истите во просториите на СКИЦ Спона
Април – мај 2020: испраќање на обучените тимови со доволен број на […]

Од |септември 30th, 2020|Заеднички активности со НВО|

Српски културен центар: „ Трибина – Правата на Српската заедница во Република Северна Македонија – трендови и предизвици“

Проектот – Трибина – „Правата на Српската заедница во Република Северна Македонија – трендови и предизвици“ беше реализиран на 14.март 2020 година во просториите на хотелот Грација во Куманово со почеток во 10.30 часот со регистрација на присутните.

 

Целта на трибината беше запознавање на граѓаните од српската заедница со нивните права и реалните проблеми со кои […]

Од |септември 30th, 2020|Заеднички активности со НВО|

Здружение на жените Србинки во РСМ: „Записи из Македоније“

Публикацијата „Записи из Македоније“ е од информативен карактер кој содржи 57 новински записи на 102 страни. Материјалите се групирани во две целини од кои првата содржи 26 наслови и е за познати претставници на српската заедница, додека вториот дел содржи 24 наслови при што е објаснета работата на невладините организации и проблемите во зачувувањето на […]

Од |септември 30th, 2020|Заеднички активности со НВО|

Српска заедница во Македонија: „Даница“

Даница е проект кој во организација на Српска заедница во Македонија трае од 2010 година со единствена цел очувување на културен, јазички и национален идентитет кај помладата популација на припадниците на српската етничка заедница. Проектот се реализира по пат на работилници, факултативна настава, јавни часови и јавни настапи, согласно материјалните можности што здружението ги обезбедува […]

Од |септември 30th, 2020|Заеднички активности со НВО|

Легис: „Младите делуваат инклузивно“

На 25-ти и 26-ти Октомври во Скопје, во организација на Легис се одржа работилница со лабораторија на идеи „Младите делуваат инклузивно“, во просториите на „Јавна Соба“.

 

Учесниците ги анализираа придобивките и вредностите на Охридскиот рамковен договор, неопходноста од дијалог, меѓусебна соработка и зголемено младинско учество.

 

За време на лабораторијата на идеи, учесниците развија идеа за кампања за […]

Од |септември 30th, 2020|Заеднички активности со НВО|