Baner 1

About Admin

This author has not yet filled in any details.
So far Admin has created 296 blog entries.

23 мај-Национален ден на Власите

Агенцијата за остварување на правата на заедниците  на граѓаните припадници на влашката заедница во Република Северна Македонија им го честита Националниот ден на Власите.

Од |мај 23rd, 2020|Активности|

Онлајн обука на тема „Поглавје 23 – Соработка на полето – правосудство и човекови права“

Во услови на пандемија Агенцијата за остварување на правата на заедниците (АОПЗ) продолжува со активностите преку проектот „Зајакнување на демократијата преку промоција и заштита на правата на заедниците“ финансиран од Европската унија. Една од главните компоненти на проектот е подигнување на капацитетите на Агенцијата. Денес започна дводневната онлајн ја обуката за вработените во АОПЗ на […]

Од |април 28th, 2020|Активности со ЕУ|

Честит празник на сите припадници на Ромската заедница во Република Северна Македонија

Агенцијата за остварување на правата на заедниците на Ромите им го честита 8-ми Април – Меѓународен ден на Ромите.

Од |април 8th, 2020|Активности|

Честит празник на сите припадници на Српската заедница во Република Северна Македонија

Агенцијата за остварување на правата на заедниците им го честита  27-и јануари Свети Сава на сите граѓани припадници на српската заедница во Република Северна Македонија.

Од |јануари 27th, 2020|Активности|

Честит празник на сите припадници на Турската заедница во Република Северна Македонија

Агенцијата за остварување на правата на заедниците им го честита  21-и декември денот на настава на турскиот јазик на сите граѓани припадници на турската заедница во Република Северна Македонија.

Од |декември 20th, 2019|Активности|

Обука за обучивачи за човекови права

Агенцијата за остварување на правата на заедниците (АОПЗ) во рамките на проектот ,,Зајакнување на демократијата преку унапредување и заштита на правата на заедниците” кој што е финансиран од Европската Унија одржува обука за обучувачи за човекови права. Обуката која е дел од првата компонента на проектот т.е. зајакнување на капацитетите на АОПЗ.

 

Обучувачите Проф.д-р. Алесандро Симони […]

Од |декември 18th, 2019|Активности со ЕУ|

ТРЕТ СОСТАНОК НА УПРАВУВАЧКИОТ КОМИТЕТ НА ПРОЕКТОТ

Во просториите на Агенцијата за остварување на правата на заедниците (АОПЗ) се одржа третиот состанок на Управувачкиот комитет на проектот “Зајакнување на демократијата преку промоција и унапредување на правата на заедниците“.

 

На состанокот беа презентирани досегашните активности од проектот, формирањето на Експертското советодавно тело на АОПЗ составот и делувањето на истото тело, состојбата на напредок на […]

Од |декември 18th, 2019|Активности со ЕУ|

АОПЗ организираше панел-дискусија на тема „Правата на помалобројните заедници во нашата земја“

Агенцијата за остварување на правата на заедниците организираше Панел-дискусија „Правата на помалубројните заедници во Република Северна Македонија“, по повод 10-декември – Меѓународниот ден за човекови права, која се одржа во хотел Холидеј Ин – Скопје. Настанот е дел од проектот „Зајакнување на демократијата преку остварување на правата на заедниците“, финансиран од Делегацијата на Европската унија […]

Од |декември 11th, 2019|Активности со ЕУ|

КОНСТИТУИРАНО ЕКСПЕРТСКО СОВЕТОДАВНО ТЕЛО НА АОПЗ

Во просториите на Агенцијата за остварување на правата на заедниците се конституираше “Експертско советодавно тело на АОПЗ“. Советодавното тело ќе има за цел да пренесе позитивни пракси од ЕУ за правата на помалубројните заедници, да ја подобри ефикасноста на АОПЗ, да помогнат да се подобри видливоста на АОПЗ во државата и на меѓународен план.

Експертското советодавно […]

Од |декември 10th, 2019|Активности со ЕУ|

Панел-дискусија „Правата на помалубројните заедници во Република Северна Македонија“ (ВО ЖИВО)

Агенцијата за остварување на правата на заедниците, Ве поканува овде да ја проследите во живо Панел-дискусија „Правата на помалубројните заедници во Република Северна Македонија“,  која ќе  се одржи на 10 декември 2019 година (вторник), по повод Меѓународниот ден за човекови права, која ќе се одржи во хотел  Холидеј Ин – Скопје, со почеток во 18:00 […]

Од |декември 10th, 2019|Активности со ЕУ|