Baner 1

About Admin

This author has not yet filled in any details.
So far Admin has created 296 blog entries.

АОПЗ организира работилница со невладини организации за заедничко дејствување

Агенцијата за остварување на праватан на заедниците (АОПЗ) преку проектот „Зајакнување на демократијата преку промоција на правата на заедниците“ кој е финансиран од Европската Унија организира работилница со невладини организации кои работат во областите за остварувањето, заштита и промоција на правата на помалубројните заедници. Цел на работилницата е да се зајакне заедничкото дејствување на организациите, […]

Од |декември 2nd, 2019|Активности со ЕУ|

Јавна расправа во Собрание по Предлог- законот за правата на заедниците кои се помалку од 20% од населението во Република Северна Македонија

Во Собранието на Република Северна Македонија се одржа јавна расправа по Предлог-законот за правата на заедниците кои се помалку од 20% од населението во Република Северна Македонија. Расправата беше организирана од страна на собраниската Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците и во неа учествуваа пратеници, претставници на институции, невладини организации, граѓански активисти и поранешни пратеници. Во име […]

Од |ноември 20th, 2019|Активности|

Се одржа Партиципативен форум на тема: „Законска рамка и значењето на пописот на припадниците на заедниците“

Агенцијата за остварување на правата на заедниците (АОПЗ) со поддршка на ОБСЕ Мисијата во Скопје организираше Партиципативен форум на тема: „Законска рамка и значењето на пописот на припадниците на заедниците“. Форумот го модерираше заменик директорот на АОПЗ Џелал Хоџиќ. На отворањето на Партиципативен форум директорот на АОПЗ Илхан Рахман говореше за важноста на пописот во […]

Од |ноември 8th, 2019|Активности|

АОПЗ организираше дружење со новинари

Агенција за остваривање на правата на заедниците (АОПЗ) утрово организираше доручeк (дружење) со новинарите на кој беа презентирани активностите и постигнатите резултати на агенцијата. Неформалното дружење со новинарите беше искористено и да се представат придобивките од проектот кој го спроведува АОПЗ насловен како “Зајакнување на демократијата преку промоција и унапредување на правата на заедниците” финансиран […]

Од |октомври 29th, 2019|Активности со ЕУ|

ПОДДРШКА ОД АОПЗ ЗА ГРАЃАНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ

Агенцијата за остварување на правата на заедниците (АОПЗ) преку проектот  “Зајакнување на демократијата преку промоција и заштита на правата на заедниците“, а финансиран од Европската Унија, втор пат ги поддржува граѓанските организации. Во вториот повик се поддржани вкупно осум граѓански организации чии активности се насочени кон промоција и остварување на правата на помалубројните заедници.

 

На состанокот […]

Од |октомври 18th, 2019|Активности со ЕУ|

Градоначалникот на Шибеник ја посети Агенцијата за остварување на правата на заедниците

Градоначалникот на Шибеник, Жељко Буриќ , заедно со претседателот на Македонско-Хрватската Тангента Сашо Георгиевски и амбасадорот е Љупчо Арсовски, денеска ја посетија Агенцијата за остварување на правата на заедниците (АОПЗ) и оствари средба со раководството и дел од вработените во АОПЗ.

 

Рахман и Хоџиќ го запознаа градоначалникот на Шибеник со работата на АОПЗ. На средбата се […]

Од |октомври 15th, 2019|Активности|

Средба на Директорот на АОПЗ Рахман со Директорката УРУОЈЗ Славица Тодорова

Директорот на Агенцијата за остварување на правата на заедниците (АОПЗ) Илхан Рахман имаше работна средба со Директорката на Управата за развој и унапредување на образовнието на јазиците на заедниците, г-ѓа Славица Тодорова. На состанокот се разговараше за тековните активности на двете институции како и за потребата од продлабочување на меѓусебната соработка.

 

Директорот Рахман потенцира дека двете […]

Од |октомври 9th, 2019|Активности|

Честит празник на сите припадници на Бошњачката заедница во Р.С.М.

Агенцијата за остварување на правата на заедниците им го честита мегународниот ден на Бошњаците 28-ми Септември.

Од |септември 27th, 2019|Активности|

Делегацијата на Венецијанската Комисија на средба со АОПЗ

Во Агенцијата за остварување на правата на заедниците се оствари средба со Делегацијата на Венецијанската Комисија. Делегацијата која во рамките на својата посета на Република Северна Македонија  оствари средби со сите релевантни институции со цел давање мислење по Законот за употреба на јазиците.

 

На средбата која што беше остварена во просториите на Агенцијата, се дискутираше за […]

Од |септември 6th, 2019|Активности|

ПОВИК ЗА ПОДДРШКА НА АКТИВНОСТИ НА ПРОЕКТИ НА ГРАЃАНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ

Во однос на имплементацијата на Проектот за зајакнување на демократијата преку промоција и заштита на правата на заедниците, финансиран од ЕУ, Агенцијата за остварување на правата на заедниците планира да поддржи до 20 активности кои ќе се спроведуваат заедно со локалните организации на граѓанското општество, со цел да придонесат кон подобрување на состојбата на заедниците и […]

Од |август 23rd, 2019|Активности|