Baner 1

About Admin

This author has not yet filled in any details.
So far Admin has created 313 blog entries.

Македонско пенолошко друштво: „Праведен и еднаков третман на Ромите во затворите“

Во рамките на проектот на Македонското пенолошко друштво  „Праведен и еднаков третман на Ромите во затворите“ беше реализирана активноста – Изготвување на Публикација и еднодневен настан за промоција на истата.

 

Публикацијата која беше изготвена во тираж од сто примерока, опфаќа сумирани податоци од извршениот увид во затворите и врз основа на истите се опишани состојбите во […]

Од |септември 29th, 2020|Заеднички активности со НВО|

РМКЦ Бариканипе: “Вклучување на заедниците во културниот живот”

РМКЦ Бариканипе го реализираше проектот “Вклучување на заедниците во културниот живот”, каде преку документарен филм составен од 11-интервјуа со претставници на помалубројните заедници, од областа на културата, прикажана е моменталната состојба на заедниците од оваа област. Во филмот учествуваат претставници од ромската, бошњачката, турскаат и српската заедница. Промотвино филомот е прикажан на 25 октомври 2019 […]

Од |септември 29th, 2020|Заеднички активности со НВО|

Здружение на истомисленици на Ататурк во Македонија „Декада на МАД„

Здружението на истомисленици на Ататурк во Македонија го реализираше проектот „Декада на МАД„. Настанот се одржа во Хотел Континентал, а целта на проектот беше одбележување на 10 годишнината од постоењето на Здружението на истомисленици на Ататурк во Македонија како и презентација на Монографијата за активностите и реализираните проекти на здружението во изминативе 10 години. На […]

Од |септември 29th, 2020|Заеднички активности со НВО|

Заедница на Хрвати во Р.Северна Македонија: Конференција “Статус и положба на национални малцинства во Република Хрватска и Република Северна Македонија”

 

На конференцијата присуствуваа и земаа учество Претседателот на Владата на РСМ Оливер Спасовски, министерот за дијаспора Едмонд Адеми ,заменик-министерот за надворешни работи Андреј Жерновски , заменик директорот на АОПЗ Џелал Хоџиќ ,проректорот  на „Универзитетот Св.Климент Охридски„  проф. др. Марјан Ѓуровски , Деканот на факултетот за безбедност проф.др. Никола Дујовски , М-р Михајло Свидерски , Амбасадорката […]

Од |септември 29th, 2020|Заеднички активности со НВО|

Интегра Нау: Печатење на двојазичен македонско влашки, прирачник – „Читаме, пишуваме, влашки зборуваме“

Здружението за права и хуманост ИНТЕГРА НАУ Скопје ја реализира активноста печатење на првиот дел на двојазичниот македонско-влашки прирачник, за учење на влашкиот јазик за возрасна публика.

 
Во периодот од пет месеци, предвиден во предлог – проектот на ЗПХ ИНТЕГРА НАУ се преведе на македонски јазик, првиот дел на прирачникот, се лекторира, технички и графички се […]

Од |септември 29th, 2020|Заеднички активности со НВО|

Шадрван: Едукативна сликовница за деца на тема “Вода”

Младинската културна асоцијација на Бошњаците – Шадрван го реализираше проектот „Едукативна сликовница за деца на тема Вода“ на босански јазик. Едукативната сликовница за деца Вода, е прва сликовница од ваков вид во РСМ која е печатена на босански јазик во 2000 примероци и истата е дистрибуирана до образовните институции. Целта на сликовницата е развивање на […]

Од |септември 29th, 2020|Заеднички активности со НВО|

Честит празник на сите припадници на Бошњачката заедница во Република Северна Македонија

Агенцијата за остварување на правата на заедниците им го честита мегународниот ден на Бошњаците 28-ми Септември.

Од |септември 28th, 2020|Активности|

23 мај-Национален ден на Власите

Агенцијата за остварување на правата на заедниците  на граѓаните припадници на влашката заедница во Република Северна Македонија им го честита Националниот ден на Власите.

Од |мај 23rd, 2020|Активности|

Онлајн обука на тема „Поглавје 23 – Соработка на полето – правосудство и човекови права“

Во услови на пандемија Агенцијата за остварување на правата на заедниците (АОПЗ) продолжува со активностите преку проектот „Зајакнување на демократијата преку промоција и заштита на правата на заедниците“ финансиран од Европската унија. Една од главните компоненти на проектот е подигнување на капацитетите на Агенцијата. Денес започна дводневната онлајн ја обуката за вработените во АОПЗ на […]

Од |април 28th, 2020|Активности со ЕУ|

Честит празник на сите припадници на Ромската заедница во Република Северна Македонија

Агенцијата за остварување на правата на заедниците на Ромите им го честита 8-ми Април – Меѓународен ден на Ромите.

Од |април 8th, 2020|Активности|