Baner 1

About Admin

This author has not yet filled in any details.
So far Admin has created 313 blog entries.

Честит празник на сите припадници на Српската заедница во Република Северна Македонија

Агенцијата за остварување на правата на заедниците им го честита  27-и јануари Свети Сава на сите граѓани припадници на српската заедница во Република Северна Македонија.

Од |јануари 27th, 2020|Активности|

Честит празник на сите припадници на Турската заедница во Република Северна Македонија

Агенцијата за остварување на правата на заедниците им го честита  21-и декември денот на настава на турскиот јазик на сите граѓани припадници на турската заедница во Република Северна Македонија.

Од |декември 20th, 2019|Активности|

Обука за обучивачи за човекови права

Агенцијата за остварување на правата на заедниците (АОПЗ) во рамките на проектот ,,Зајакнување на демократијата преку унапредување и заштита на правата на заедниците” кој што е финансиран од Европската Унија одржува обука за обучувачи за човекови права. Обуката која е дел од првата компонента на проектот т.е. зајакнување на капацитетите на АОПЗ.

 

Обучувачите Проф.д-р. Алесандро Симони […]

Од |декември 18th, 2019|Активности со ЕУ|

ТРЕТ СОСТАНОК НА УПРАВУВАЧКИОТ КОМИТЕТ НА ПРОЕКТОТ

Во просториите на Агенцијата за остварување на правата на заедниците (АОПЗ) се одржа третиот состанок на Управувачкиот комитет на проектот “Зајакнување на демократијата преку промоција и унапредување на правата на заедниците“.

 

На состанокот беа презентирани досегашните активности од проектот, формирањето на Експертското советодавно тело на АОПЗ составот и делувањето на истото тело, состојбата на напредок на […]

Од |декември 18th, 2019|Активности со ЕУ|

АОПЗ организираше панел-дискусија на тема „Правата на помалобројните заедници во нашата земја“

Агенцијата за остварување на правата на заедниците организираше Панел-дискусија „Правата на помалубројните заедници во Република Северна Македонија“, по повод 10-декември – Меѓународниот ден за човекови права, која се одржа во хотел Холидеј Ин – Скопје. Настанот е дел од проектот „Зајакнување на демократијата преку остварување на правата на заедниците“, финансиран од Делегацијата на Европската унија […]

Од |декември 11th, 2019|Активности со ЕУ|

КОНСТИТУИРАНО ЕКСПЕРТСКО СОВЕТОДАВНО ТЕЛО НА АОПЗ

Во просториите на Агенцијата за остварување на правата на заедниците се конституираше “Експертско советодавно тело на АОПЗ“. Советодавното тело ќе има за цел да пренесе позитивни пракси од ЕУ за правата на помалубројните заедници, да ја подобри ефикасноста на АОПЗ, да помогнат да се подобри видливоста на АОПЗ во државата и на меѓународен план.

Експертското советодавно […]

Од |декември 10th, 2019|Активности со ЕУ|

Панел-дискусија „Правата на помалубројните заедници во Република Северна Македонија“ (ВО ЖИВО)

Агенцијата за остварување на правата на заедниците, Ве поканува овде да ја проследите во живо Панел-дискусија „Правата на помалубројните заедници во Република Северна Македонија“,  која ќе  се одржи на 10 декември 2019 година (вторник), по повод Меѓународниот ден за човекови права, која ќе се одржи во хотел  Холидеј Ин – Скопје, со почеток во 18:00 […]

Од |декември 10th, 2019|Активности со ЕУ|

АОПЗ организира работилница со невладини организации за заедничко дејствување

Агенцијата за остварување на праватан на заедниците (АОПЗ) преку проектот „Зајакнување на демократијата преку промоција на правата на заедниците“ кој е финансиран од Европската Унија организира работилница со невладини организации кои работат во областите за остварувањето, заштита и промоција на правата на помалубројните заедници. Цел на работилницата е да се зајакне заедничкото дејствување на организациите, […]

Од |декември 2nd, 2019|Активности со ЕУ|

Јавна расправа во Собрание по Предлог- законот за правата на заедниците кои се помалку од 20% од населението во Република Северна Македонија

Во Собранието на Република Северна Македонија се одржа јавна расправа по Предлог-законот за правата на заедниците кои се помалку од 20% од населението во Република Северна Македонија. Расправата беше организирана од страна на собраниската Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците и во неа учествуваа пратеници, претставници на институции, невладини организации, граѓански активисти и поранешни пратеници. Во име […]

Од |ноември 20th, 2019|Активности|

Се одржа Партиципативен форум на тема: „Законска рамка и значењето на пописот на припадниците на заедниците“

Агенцијата за остварување на правата на заедниците (АОПЗ) со поддршка на ОБСЕ Мисијата во Скопје организираше Партиципативен форум на тема: „Законска рамка и значењето на пописот на припадниците на заедниците“. Форумот го модерираше заменик директорот на АОПЗ Џелал Хоџиќ. На отворањето на Партиципативен форум директорот на АОПЗ Илхан Рахман говореше за важноста на пописот во […]

Од |ноември 8th, 2019|Активности|