Baner 1

Работен состанок помеѓу АОПЗ и Министерството за надворешни работи

Во Министерството за надворешни работи, Илхан Рахман и Џелал Хоџиќ во име на АОПЗ остварија работен состанок со министерот Никола Димитров.

 

На состанокот се разговараше на повеќе теми. Илхан Рахман ја престави АОПЗ и активностите кои новото раководство ги превзема за суштински да се подобри статусот и видливоста на АОПЗ. Џелал Хоџиќ зборуваше за потенцијалот кој […]

декември 28th, 2017|Активности|

Состанок со пратеници членови на Собраниската комисија за култура

Пратениците Ирена Стефоска, Маја Морочанин и Енес Ибрахим, кои се и членови на Собраниската комисија за култура, остварија работен состанок со в.д. директор на Агенцијата за остварување на правата на заедниците Илхан Рахман и в.д. заменикот директор Џелал Хоџиќ.

 

Директорот Ихан Рахман и заменик директорот Џелал Хоџиќ на пратениците им ја претставија нивната визија за суштинско […]

декември 28th, 2017|Активности|

21-и Декември ден на настава на турскиот јазик

Агенцијата за остварување на правата на заедниците им го честита  21-и декември денот на настава на турскиот јазик на сите граѓани припадници на турската заедница во Република Македонија.

декември 20th, 2017|Активности|

Унапредување на остварувањето на правата на припадниците на заедниците кои се помалку од 20% од населението

Агенцијата за остварување на правата на заедниците(АОПЗ), во соработка со ОБСЕ, организираше конференција на тема “Унапредување на остварувањето на правата на припадниците на заедниците кои се помалку од 20% од населението“, во хотел Арка.

 

Воведни обраќања имаа Гонзало де Чесаре, шеф на мисија на ОБСЕ во Скопје и Илхан Рахман, в.д директор на Агенцијата за остварување […]

декември 7th, 2017|Активности|

Унапредување на правата на заедниците и комисии за односи со заедниците во општините

Институтот за развој на заедниците, со Агенцијата за остварување на права на заедниците и мисијата на OБСЕ во Скопје, на 1 декември, во хотел „Хармонија“ во Куманово, организираше тркалезна маса на тема „Унапредување на правата на заедниците и комисии за односи со заедниците во општините“.

 

На тркалекалезната масa се обрати претседателката на Советот на општина Куманово […]

декември 5th, 2017|Активности|

Унапредување на правата на заедниците на локлано ниво

Институтот за развој на заедниците, со Агенцијата за остварување на права на заедниците и мисијата на OБСЕ во Скопје, на 30 ноември, во хотел „Лирак“ во Тетово, организираше тркалезна маса на тема „Унапредување на правата на заедниците и комисии за односи со заедниците во општините“.

 

На тркалекалезната масa се обрати Сара Барбиери-преставник на ОБСЕ, директорот на […]

декември 5th, 2017|Активности|

Раководството на АОПЗ на работен состанок со Вицепремиерот за европски прашања

Илхан Рахман и Џелал Хоџиќ, во име на Агенцијата за остварување на права на заедниците (АОПЗ) имаа работен состанок со Вицепремиерот за европски прашања, Бујар Османи.

 

Илхан Рахман зборуваше за мисијата и визијата на АОПЗ, а Џелал Хоџиќ побара поддршка од Вицепремиерот во процесот на зајакнување на капацитетите на АОПЗ.

 

Вицепремиерот вети поддршка на АОПЗ во зајакнувањето […]

ноември 30th, 2017|Активности|

Предизвици и патот пред нас во насока за јакнење на капацитетите на редакциите на јавниот сервис на јазиците на заедниците

Заменик-директорот Џелал Хоџиќ, како преставник на АОПЗ,  учествуваше како модератор и паналист на тркалезна маса, организирана од ОБСЕ, на тема “Предизвици и патот пред нас во насока за јакнење на капацитетите на редакциите на јавниот сервис на јазиците на заедниците”.

 

Воведни обраќања имаа, Џефри Голдстејн, заменик шеф на Мисијата на ОБСЕ во Скопје, Дамјан Манчевски, министер […]

ноември 28th, 2017|Активности|

Работен состанок со министерот Самка Ибраимовски

 

Во Владата на Р.Македонија, Илхан Рахман, Џелал Хоџиќ, во име на АОПЗ, имаа работен состанок со министерот Самка Ибраимовски, министер без ресор во Владата на Република Македонија, задолжен за имплементација на Стратегијата за подобрување на состојбата на Ромите во Република Македонија.

 

На состанокот се разговараше за проблемите на Ромите во општеството. Министерот Ибраимовски зборуваше за проблемите […]

ноември 21st, 2017|Активности|

АОПЗ И ОБСЕ ОРГАНИЗИРАА ПАРТИЦИПАТИВЕН ФОРУМ НА ТЕМА “ПОДОБРУВАЊЕ НА КВАЛИТЕТОТ НА ОБРАЗОВАНИЕТО НА ЈАЗИЦИТЕ НА ЗАЕДНИЦИТЕ“

Агенцијата за остварување на правата на заедниците (АОПЗ) во соработка со ОБСЕ Мисијата во Скопје  одржа Партиципативен форум, на тема “Подобрување на квалитетот на образованието на јазиците на заедниците“, а во кој учествуваа претставници на институциите и претставници на невладиниот сектор на заедниците под  20%.

 

На почетокот на форумот поздравен говор имаше директорот на АОПЗ, Илхан […]

ноември 20th, 2017|Активности|