Baner 1

Експертска мисија – ТАИЕКС

Агенцијата за остварување на правата на заедниците на 04.06.2018 година  започна со реализација на активностите поддржани од ТАИЕКС инструментот на ЕУ. Во периодот од 04.06 – 08.06.2018 година беше реализирана Експертска мисија со цел  измени и дополнувања на Законот за унапредување и заштита на правата на припадниците на заедниците кои се помалку од 20% од […]

јуни 12th, 2018|Активности|

Партиципативен форум на тема: “Поддршка на Министерството за култура во остварувањето и унапредувањето на културните права на заедниците”

На ден 31.05.2018 година во хотел Арка, Скопје Агенцијата за остварување на правата на заедниците со поддршка на Мисијата на ОБСЕ во Скопје одржа Партиципативен форум на тема:

 

“Поддршка на Министерството за култура во остварувањето и унапредувањето на културните права на заедниците”

 

Со поздравен говор, а воедно и отварањето на форумот на членовите се обратија Заменик министерот […]

јуни 1st, 2018|Активности|

23 мај-Национален ден на Власите

Агенцијата за остварување на правата на заедниците  на граѓаните припадници на влашката заедница во Република Македонија им го честита Националниот ден на Власите.

мај 23rd, 2018|Активности|

Отворени денови на АОПЗ

Агенцијата за остварување на правата на заедниците (АОПЗ) минатата недела имаше отворени денови. Во просториите на АОПЗ, на 15, 16, 17 и 18 мај, се одржаа работни состаноци со невладини организации кои ги промовираат и ги застапуваат правата на заедниците.

 

Раководството на АОПЗ ги информираше дел од турските, ромските, српските, бошњачките, влашките и невлaдини организации на […]

мај 21st, 2018|Активности|

Работен состанок помеѓу АОПЗ, Министерството за култура и на Управата за афирмирање и унапредување на културата на заедниците во Р.Македонија.

Директорот на Агенцијата за остварување на правата на заедниците (АОПЗ), Илхан Рахман, заедно со заменик директорот Џелал Хоџиќ , одржаа работна средба со министерот за култура, Роберт Алаѓозовски, како и Менфи Илјаз, директорот на Управата за афирмирање и унапредување на културата на заедниците во Р.Македонија.

 

АОПЗ на крајот од месец мај, во соработка со ОБСЕ, ќе […]

мај 17th, 2018|Активности|

РАБОТЕН СОСТАНОК СО ЗАМЕНИК МИНИСТЕРОТ ЗА ПРАВДА

Заменик-директорот на АОПЗ Џелал Хоџиќ имаше работен состанок со замник-министерот Оливер Ристовски, во просториите на Минстерството за правда.

 

Хоџиќ и Ристовски разговараа за потребата од измени и дополнувања на Законот за унапредување и заштита на правата на припадниците на заедниците кои се помалку од 20% од населението во Република Македонија.

 

Хоџиќ го информираше Ристовски за активностите на […]

април 24th, 2018|Активности|

ПОТПИШАН МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАЊЕ МЕЃУ АГЕНЦИЈАТА ЗА ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРАВАТА НА ЗАЕДНИЦИТЕ И МИСИЈАТА НА ОБСЕ ВО СКОПЈЕ ЗА СПРОВЕДУВАЊЕ НА ЗАЕДНИЧКИ АКТИВНОСТИ 2018-2020

Директорот Илхан Рахман во име на АОПЗ го потпиша меморандумот за разбирање меѓу АОПЗ и Мисијата на ОБСЕ во Скопје. Со меморандумот се предвидуваат заеднички активности на АОПЗ и ОБСЕ во 2018, 2019 и 2020 година.

 

Меморандумот за разбирање е резултат на обновената соработка помеѓу АОПЗ и Мисијата на ОБСЕ во Скопје и успешните заеднички активности […]

април 20th, 2018|Активности|

Работен состанок на АОПЗ со градоначалникот на Општина Карпош

Илхан Рахман и Џелал Хоџиќ во име на АОПЗ одржаа работен состанок во просториите на Општина Карпош со градоначалникот Стефан Богоев.

 

Директорот Рахман зборуваше за важноста на комисиите за односи со заедниците во општините, како и придобивките за општините од едно вакво советодавно тело. Заменик директорот Џелал Хоџиќ разговараше со градоначалникот Богоев за потребата да се […]

април 19th, 2018|Активности|

Управата за водење на матичните книги и Министерство за труд и социјална политика објавува

Повик за прибирање на податоци за лица – нерегистрирани во матична книга на родени 

 

Управата за водење на матичните книги во соработка со Министерството за труд и социјална политика објавува повик  за  прибирање на податоци за лица – нерегистрирани во матична книга на родени. Се повикуваат сите лица кои што немаат регистрирано упис на раѓање […]

април 19th, 2018|Активности|

Работен состанок на АОПЗ со градоначалникот на Град Скопје

Илхан Рахман и Џелал Хоџиќ во име на АОПЗ остварија работен состанок во просториите на Град Скопје со градоначалникот Петре Шилегов.

 

На состанокот се разговараше на повеќе теми. Директорот Рахман зборуваше за важноста на комисиите за односи со заедниците во општините, како и придобивките за општините од едно вакво советодавно тело. Заменик директорот Џелал Хоџиќ разговараше […]

април 16th, 2018|Активности|