Baner 1

Унапредување на остварувањето на правата на припадниците на заедниците кои се помалку од 20% од населението

Агенцијата за остварување на правата на заедниците(АОПЗ), во соработка со ОБСЕ, организираше конференција на тема “Унапредување на остварувањето на правата на припадниците на заедниците кои се помалку од 20% од населението“, во хотел Арка.

 

Воведни обраќања имаа Гонзало де Чесаре, шеф на мисија на ОБСЕ во Скопје и Илхан Рахман, в.д директор на Агенцијата за остварување […]

декември 7th, 2017|Активности|

Унапредување на правата на заедниците и комисии за односи со заедниците во општините

Институтот за развој на заедниците, со Агенцијата за остварување на права на заедниците и мисијата на OБСЕ во Скопје, на 1 декември, во хотел „Хармонија“ во Куманово, организираше тркалезна маса на тема „Унапредување на правата на заедниците и комисии за односи со заедниците во општините“.

 

На тркалекалезната масa се обрати претседателката на Советот на општина Куманово […]

декември 5th, 2017|Активности|

Унапредување на правата на заедниците на локлано ниво

Институтот за развој на заедниците, со Агенцијата за остварување на права на заедниците и мисијата на OБСЕ во Скопје, на 30 ноември, во хотел „Лирак“ во Тетово, организираше тркалезна маса на тема „Унапредување на правата на заедниците и комисии за односи со заедниците во општините“.

 

На тркалекалезната масa се обрати Сара Барбиери-преставник на ОБСЕ, директорот на […]

декември 5th, 2017|Активности|

Раководството на АОПЗ на работен состанок со Вицепремиерот за европски прашања

Илхан Рахман и Џелал Хоџиќ, во име на Агенцијата за остварување на права на заедниците (АОПЗ) имаа работен состанок со Вицепремиерот за европски прашања, Бујар Османи.

 

Илхан Рахман зборуваше за мисијата и визијата на АОПЗ, а Џелал Хоџиќ побара поддршка од Вицепремиерот во процесот на зајакнување на капацитетите на АОПЗ.

 

Вицепремиерот вети поддршка на АОПЗ во зајакнувањето […]

ноември 30th, 2017|Активности|

Предизвици и патот пред нас во насока за јакнење на капацитетите на редакциите на јавниот сервис на јазиците на заедниците

Заменик-директорот Џелал Хоџиќ, како преставник на АОПЗ,  учествуваше како модератор и паналист на тркалезна маса, организирана од ОБСЕ, на тема “Предизвици и патот пред нас во насока за јакнење на капацитетите на редакциите на јавниот сервис на јазиците на заедниците”.

 

Воведни обраќања имаа, Џефри Голдстејн, заменик шеф на Мисијата на ОБСЕ во Скопје, Дамјан Манчевски, министер […]

ноември 28th, 2017|Активности|

Работен состанок со министерот Самка Ибраимовски

 

Во Владата на Р.Македонија, Илхан Рахман, Џелал Хоџиќ, во име на АОПЗ, имаа работен состанок со министерот Самка Ибраимовски, министер без ресор во Владата на Република Македонија, задолжен за имплементација на Стратегијата за подобрување на состојбата на Ромите во Република Македонија.

 

На состанокот се разговараше за проблемите на Ромите во општеството. Министерот Ибраимовски зборуваше за проблемите […]

ноември 21st, 2017|Активности|

АОПЗ И ОБСЕ ОРГАНИЗИРАА ПАРТИЦИПАТИВЕН ФОРУМ НА ТЕМА “ПОДОБРУВАЊЕ НА КВАЛИТЕТОТ НА ОБРАЗОВАНИЕТО НА ЈАЗИЦИТЕ НА ЗАЕДНИЦИТЕ“

Агенцијата за остварување на правата на заедниците (АОПЗ) во соработка со ОБСЕ Мисијата во Скопје  одржа Партиципативен форум, на тема “Подобрување на квалитетот на образованието на јазиците на заедниците“, а во кој учествуваа претставници на институциите и претставници на невладиниот сектор на заедниците под  20%.

 

На почетокот на форумот поздравен говор имаше директорот на АОПЗ, Илхан […]

ноември 20th, 2017|Активности|

АОПЗ И ОБСЕ ОРГАНИЗИРАА ПАРТИЦИПАТИВЕН ФОРУМ

Агенцијата за остварување на правата на заедниците (АОПЗ) во соработка со ОБСЕ Мисијата во Скопје денеска одржа Партиципативен форум, во кој учествуваа претставници на институциите и претставници на невладиниот сектор на заедниците под  20%. Партиципативниот форум има посебно значење, затоа што се возобновува после 2015 година, а се со цел подобрување на состојбата на заедниците […]

ноември 17th, 2017|Активности|

Работен состанок на АОПЗ и Министерството за образование и наука

Во Министерството за образование и наука, Илхан Рахман, Џелал Хоџиќ, во име на Агенцијата за остварување на правата на заедниците (АОПЗ), имаа работен состанок со министерката Рената Дескоска. На состанокот присуствуваа и Татијана Темелкоска од ОБСЕ и Милутин Станчиќ, директорот на Управата за развој и унапредување на образованието на јазиците на припадниците на заедниците.

 

На состанокот […]

ноември 15th, 2017|Активности|

АОПЗ во сорабока со ОБСЕ организираше обука за преставници на здруженија на граѓани на заедниците.

Агенцијата за остварување на правата на заедниците во соработка со Мисијата на ОБСЕ во Скопје, на 10 – 11.11.2017 година во хотелот Арка, во Скопје, организираше дводневна обука на тема „Организациско јакнење  и добро управување во граѓанските организации“. На обуката учествуваа  24 преставници на  здруженија на граѓани од повеќето заедници (турска,  влашка, ромска, српска, бошњачка, […]

ноември 13th, 2017|Активности|