Baner 1

Публикации и Анализи

Делегација на ОБСЕ Мисијата во Скопје ја посети Агенцијата за остварување на правата на заедниците

Делегација ОБСЕ Мисијата во Скопје, во состав Гонзало де Чезаре, Сара Барбиери и Татијана Темелкоска, остварија работен состанок со новиот директор на Агенцијата за остварување на правата на заедниците Илхан Рахман и заменикот директор Џелал Хоџиќ.
 

На работниот состанок се договори дека Агенцијата за остварување на правата на заедниците и ОБСЕ Мисијата во Скопје веќе идната […]

23 мај-Национален ден на Власите

Агенцијата за остварување на правата на заедниците  на граѓаните припадници на влашката заедница во Република Македонија им го честита Националниот ден на Власите.

мај 23rd, 2017|Публикации и Анализи|

АНАЛИЗА НА ПРАВОТО НА УПОТРЕБА НА ЈАЗИКОТ

АНАЛИЗА НА ПРАВОТО НА УПОТРЕБА НА ЈАЗИКОТ

мај 9th, 2017|Публикации и Анализи|

Честит празник на сите припадници на Ромската заедница во Р.М.

Агенцијата за остварување на правата на заедниците им го честита 8-ми Април светскиот ден на Ромите.

Честит празник на сите припадници на Српската заедница во Р.М.

Агенцијата за остварување на правата на заедниците им го честита  27-и јануари Свети Сава на сите граѓани припадници на српската заедница во Република Македонија.

21-и Декември ден на настава на турскиот јазик

Агенцијата за остварување на правата на заедниците им го честита  21-и декември денот на настава на турскиот јазик на сите граѓани припадници на турската заедница во Република Македонија.

Oбјавен повик за грантови за ГО за поддршка на младинско претприемништво од немнозински етнички групи

Почитувани,

 

Ве информираме дека во рамки на пректот „Заедно за успех: млади претприемачи, движечка сила за добри меѓуетнички односи” финансиран од Европската Унија, објавен е повик за доделување грантови на граѓански организации за поддршка на младинско претприемништво од немнозински етнички групи.

 

Повикот е објавен на следниов линк https://goo.gl/NIdjCZ и е отворен до 20 јануари 2017 година.

декември 9th, 2016|Новости, Публикации и Анализи|

Носител на оценката за спроведување на Законот за унапредување и заштита на правата на припадниците на заедниците кои се помалку од 20% од населението во РМ

mk-final-ex-post-evaluation-report-21-01-2015-rm

ноември 7th, 2016|Публикации и Анализи|

Повик за тренери

Почитувани,

 

Kvinna till Kvinna канцеларијата во Скопје, заедно со орагнизацијата на жени „Кумановка” како дел од проектот “Зајакнување на соработката и дијалогот помеѓу заедниците преку Охридскиот Рамковен Договор (ОРД)” финансиран од страна на Европската Унија, претставена преку Делегацијата на Европската Унија во Скопје и ко-финансиран од страна на Шведската агенција за меѓународен развој и соработка, Сида, […]

ноември 2nd, 2016|Конкурси, Публикации и Анализи|

Проценка на потребите за институционален развој на граѓанските организации кои работат на полето на заштита и унапредување на правата на припадниците на заедниците под 20 %

ПРОЦЕНКА НА ПОТРЕБИТЕ ЗА ИНСТИТУЦИОНАЛЕН РАЗВОЈ…

октомври 25th, 2016|Публикации и Анализи|