Агенцијата за остварување на правата на заедниците (АОПЗ) од 11.11.2020  започна караван во кој беа посетени 60 основни и подрачни училишта од сите региони на државата, а во кои учат ученици на јазиците на помалубројните заедници во Р.Северна Македонија.

 

Со овој караван се поделени околу 7.000 ученички сета за учениците од прво до трето одделение, надополнети со маски и дезинфекциони средства, согласно мерките за заштита од COVID 19.

 

Оваа активност е предвидена во рамките на проектот „Зајакнување на демократијата преку унапредување и заштита на правата на заедниците„ кој е директно поддржан и финансиран од страна на Европската унија.

 

Караванот започна со посета на Основното Училиште “Тефејуз” во Општина Чаир,каде присустуваа Заменик-директорот на АОПЗ,г. Џелал Хоџиќ,  г. Фрејк Јанмат- преставник на Делегацијата на ЕУ во Скопје, како и г.Илхан Рахман Заменик-министер во Министерството за Политички систем и односи меѓу заедниците и заврши на 12.02.2021 со поета на О.У. Истигбал- кој се наоѓа во општина Тетово.

 

Листа на посетени основни училишта:

  град/општина Име на основното училиште
Скопје/ЧаирТефејјуз
Скопје/ЧаирЈашар Беј Шкупи
Скопје/ЧаирРајко Жинзифов /Исмаил Кемали
Скопје/ЧаирХасан Приштина
Скопје/БутелПенко
Шуто О/СкопјеБраќа Рамиз Хамид
Студеничани/СкопјеМустафа Кемал Ататурк
Студеничани  Алија Авдовиќ
Скопје/Сарај  Дитурија
Скопје/Центар  Кирил и Методиј
Кисела ВодаКузман јосифовски Питу
Кисела Вода  Круме Кепески
Кисела Вода  НГ Дуња
Куманово  Браќа Рибар
Куманово  Браќа Миладиновци
Куманово  Крсте Мисирков
Куманово  11 Октомври
Старо Нагоричане  Светозар Марковиќ
Чучер Сандево  Св.Кирил и Методиј
Оризари/Велес  Рајко Жинзифов    
Тетово  Истигбал
ТерацеКирил Пејчиновиќ
ГостиварМустафа К Ататурк +3 подрачни
ВрапчиштеВрапчиште
СтрумицаЈосифово
Струмица  Маршал Тито
Валандово  ЈБ Тито + 4 подрачни
Валандово  Страшо Пинџур + 1 подрачно
Василово  Гоце Делчев
ШтипГоце Делчев + 1 подрачно
Штип  Димитар Влахов
Штип  Славејко Арсов
Радовиш  К.П.Мисирков + 2 подрачни
Радовиш  Никола Карев + 3 подрачни
Ресен  Мите Богоевски + 1 подрачно
Битола  Гоце Делчев
Прилеп  Кирил и Методиј + канатларци
Долнени  ВЦ Трена + Дебреште
Долнени  Мирче Ацев +Лажани