Претставник од Агенцијата за остварување на правата на заедниците. присуствуваше на обуката потпомогната од ЦССПројект за Интегративна Медијација(ЦССП) во соработка со УНДП за медијација и решавање на спорови, одржана во Хотел Порта во Скопје. Напредната обука за “Медијација и решавање на споровите” имаше за цел зајакнување на искуството на лицата за контакт за решавање на споровите во Р.Македонија.Индикативните теми вклучуваа потсетување на поранешните добиени информации за механизмите за решавање на конфлликтите но исто така и вештини за комуникација, преговори и медијација во улогата на раководителите на учесниците откако тие ќе бидат на првата линија на одговорноста во институциите.Фасилитатори на обуката беа Др.Кристина Штенер,Кристоф Лутман и двајцата од ЦССП. Оваа обука претставува дополнување, односно втор дел на обуката за “Медијација и решавање на споровите”, која се одржа од 16-18 февруари во Хотел Белведере во Охрид.