Baner 1

About Admin

This author has not yet filled in any details.
So far Admin has created 413 blog entries.

Честит празник на сите припадници на Турската заедница во Република Северна Македонија

Агенцијата за остварување на правата на заедниците им го честита  21-и декември денот на настава на турскиот јазик на сите граѓани припадници на турската заедница во Република Северна Македонија.

Од |декември 21st, 2023|Некатегоризирано|

Одбележување на 10-ти Декември – Ден на човекови права

Агенцијата за остварување на правата на заедниците (АОПЗ), со поддршка на Мисијата на ОБСЕ, организираше одбележувањето на Меѓународниот ден на човековите права, во Скопје.

“Сите луѓе се раѓаат слободни и рамноправни во достоинството и правата“- пишува во првиот член на Универзалната декларација за човекови права.

Настанот со поздравен говор го отвори Претседателот на Р. Северна Македонија, г-дин […]

Од |декември 11th, 2023|Некатегоризирано|

Директорот на Агенцијата за остварување на правата на заедниците Еран Куртиш го пречека високиот Комесар за национални малцинста во ОБСЕ Каират Абрахаманов

 Денеска Високиот Комесар за национални малцинства на ОБСЕ Каират Абрахаманов ја посети Агенцијата за остварување на правата на заедниците. Ова беше втора официјална посета на Високиот Комесар во АОПЗ. Во рамките на посетата беше одржан состанок со Директорот на АОПЗ Еран Куртиш. 

 На состанокот Високиот Комесар Г-динот Абрахаманов уште еднаш ја искажа подршката која ја има […]

Од |октомври 18th, 2023|Некатегоризирано|

Честит празник на сите припадници на Бошњачката заедница во Република Северна Македонија

Агенцијата за остварување на правата на заедниците им го честита мегународниот ден на Бошњаците 28-ми Септември.

Од |септември 28th, 2023|Некатегоризирано|

23 мај-Национален ден на Власите

Агенцијата за остварување на правата на заедниците  на граѓаните припадници на влашката заедница во Република Северна Македонија им го честита Националниот ден на Власите.

Од |мај 23rd, 2023|Некатегоризирано|

Резултати од повикот за поддршка на проекти на здруженија и фондации за 2023 година

Врз основа на повикот за поодршка на проекти на здруженија и фондации, Агенцијата за остварување на правата на заедниците (АОПЗ) ги објавува во прилог резултатите од повикот и одлуката за поддршка на проектите на следните здруженија: 

Одлука-за-доделување-на-финансиски-средства-од-Фондот-на-финансиски-средства-на-АОПЗDownload

Од |април 11th, 2023|Некатегоризирано|

Честит празник на сите припадници на Ромската заедница во Република Северна Македонија

Агенцијата за остварување на правата на заедниците на Ромите им го честита 8-ми Април – Меѓународен ден на Ромите.

Од |април 8th, 2023|Некатегоризирано|

Спречување и заштита од дискриминација врз основа на етничка припадност

Денеска во хотел Арка, Агенцијата за остварување на правата на заедниците заедно со мисијата на ОБСЕ во Скопје го одржува првиот Партиципативен форум за ова година.

Тема на овој форум е “Спречување и заштита од дискриминација врз основа на етничка припадност”. 

На форумот присуствуваа и имаја говор, Народниот правобранител г-дин Насер Зибери, Пратеничка и претседателка на Комитетот […]

Од |март 9th, 2023|Некатегоризирано|

Посета на Комитетот за односи помеѓу заедниците

Денеска, пратениците од Комитетот за односи помеѓу заедниците ја посетија Агенцијата за остварување на правата на заедниците. Гостите ги информиравме за нашите активности и посебно соработката со невладиниот сектор.АОПЗ и понатаму ќе остане отворена за било каква соработка во интерес на помалкубројните заедници и нашето општество.

Од |март 2nd, 2023|Некатегоризирано|

Јавен Повик

Врз основа на членот 49 од Законот за здруженија и фондации („Службен весник на Република Македонија“ бр. 52/2010, 135/2011 и 55/2016) и врз основа на член 27 од Законот за правата на заедниците кои се помалку од 20% од населението во Република Северна Македонија (“Службен весник на РСМ” бр. 18/20), Агенцијата за остварување на правата […]

Од |март 2nd, 2023|Некатегоризирано|