Baner 1

Заеднички активности со НВО

Српски културен центар: „ Трибина – Правата на Српската заедница во Република Северна Македонија – трендови и предизвици“

Проектот – Трибина – „Правата на Српската заедница во Република Северна Македонија – трендови и предизвици“ беше реализиран на 14.март 2020 година во просториите на хотелот Грација во Куманово со почеток во 10.30 часот со регистрација на присутните.

 

Целта на трибината беше запознавање на граѓаните од српската заедница со нивните права и реалните проблеми со кои […]

септември 30th, 2020|Некатегоризирано|

Здружение на жените Србинки во РСМ: „Записи из Македоније“

Публикацијата „Записи из Македоније“ е од информативен карактер кој содржи 57 новински записи на 102 страни. Материјалите се групирани во две целини од кои првата содржи 26 наслови и е за познати претставници на српската заедница, додека вториот дел содржи 24 наслови при што е објаснета работата на невладините организации и проблемите во зачувувањето на […]

септември 30th, 2020|Некатегоризирано|

Српска заедница во Македонија: „Даница“

Даница е проект кој во организација на Српска заедница во Македонија трае од 2010 година со единствена цел очувување на културен, јазички и национален идентитет кај помладата популација на припадниците на српската етничка заедница. Проектот се реализира по пат на работилници, факултативна настава, јавни часови и јавни настапи, согласно материјалните можности што здружението ги обезбедува […]

септември 30th, 2020|Некатегоризирано|

Легис: „Младите делуваат инклузивно“

На 25-ти и 26-ти Октомври во Скопје, во организација на Легис се одржа работилница со лабораторија на идеи „Младите делуваат инклузивно“, во просториите на „Јавна Соба“.

 

Учесниците ги анализираа придобивките и вредностите на Охридскиот рамковен договор, неопходноста од дијалог, меѓусебна соработка и зголемено младинско учество.

 

За време на лабораторијата на идеи, учесниците развија идеа за кампања за […]

септември 30th, 2020|Некатегоризирано|

Македонско пенолошко друштво: „Праведен и еднаков третман на Ромите во затворите“

Во рамките на проектот на Македонското пенолошко друштво  „Праведен и еднаков третман на Ромите во затворите“ беше реализирана активноста – Изготвување на Публикација и еднодневен настан за промоција на истата.

 

Публикацијата која беше изготвена во тираж од сто примерока, опфаќа сумирани податоци од извршениот увид во затворите и врз основа на истите се опишани состојбите во […]

септември 29th, 2020|Некатегоризирано|

РМКЦ Бариканипе: “Вклучување на заедниците во културниот живот”

РМКЦ Бариканипе го реализираше проектот “Вклучување на заедниците во културниот живот”, каде преку документарен филм составен од 11-интервјуа со претставници на помалубројните заедници, од областа на културата, прикажана е моменталната состојба на заедниците од оваа област. Во филмот учествуваат претставници од ромската, бошњачката, турскаат и српската заедница. Промотвино филомот е прикажан на 25 октомври 2019 […]

септември 29th, 2020|Некатегоризирано|

Здружение на истомисленици на Ататурк во Македонија „Декада на МАД„

Здружението на истомисленици на Ататурк во Македонија го реализираше проектот „Декада на МАД„. Настанот се одржа во Хотел Континентал, а целта на проектот беше одбележување на 10 годишнината од постоењето на Здружението на истомисленици на Ататурк во Македонија како и презентација на Монографијата за активностите и реализираните проекти на здружението во изминативе 10 години. На […]

септември 29th, 2020|Некатегоризирано|

Заедница на Хрвати во Р.Северна Македонија: Конференција “Статус и положба на национални малцинства во Република Хрватска и Република Северна Македонија”

 

На конференцијата присуствуваа и земаа учество Претседателот на Владата на РСМ Оливер Спасовски, министерот за дијаспора Едмонд Адеми ,заменик-министерот за надворешни работи Андреј Жерновски , заменик директорот на АОПЗ Џелал Хоџиќ ,проректорот  на „Универзитетот Св.Климент Охридски„  проф. др. Марјан Ѓуровски , Деканот на факултетот за безбедност проф.др. Никола Дујовски , М-р Михајло Свидерски , Амбасадорката […]

септември 29th, 2020|Некатегоризирано|

Интегра Нау: Печатење на двојазичен македонско влашки, прирачник – „Читаме, пишуваме, влашки зборуваме“

Здружението за права и хуманост ИНТЕГРА НАУ Скопје ја реализира активноста печатење на првиот дел на двојазичниот македонско-влашки прирачник, за учење на влашкиот јазик за возрасна публика.

 
Во периодот од пет месеци, предвиден во предлог – проектот на ЗПХ ИНТЕГРА НАУ се преведе на македонски јазик, првиот дел на прирачникот, се лекторира, технички и графички се […]

септември 29th, 2020|Некатегоризирано|

Шадрван: Едукативна сликовница за деца на тема “Вода”

Младинската културна асоцијација на Бошњаците – Шадрван го реализираше проектот „Едукативна сликовница за деца на тема Вода“ на босански јазик. Едукативната сликовница за деца Вода, е прва сликовница од ваков вид во РСМ која е печатена на босански јазик во 2000 примероци и истата е дистрибуирана до образовните институции. Целта на сликовницата е развивање на […]

септември 29th, 2020|Некатегоризирано|