Baner 1

Активности со ЕУ

Промоција на истражувањето: „Зајакнување на демократијата преку унапредување и заштита на правата на заедниците„

На ден 03.11.2020 год во Хотел City Park се одржа промоција на истражувањето„Зајакнување на демократијата преку унапредување и заштита на правата на заедниците„

 

Модератор на настант беше заменик диркторот на Агенцијата за Остварување на правата на заедниците (АОПЗ), Г-дин Џелал Хоџиќ , а истражувањето го презентираа Др.Алесандро Симони и др.Филип Ромоли, експерти кои работеа на истражувањето, […]

ноември 4th, 2020|Активности со ЕУ|

ПОВИК ЗА УЧЕСТВО НА ОБУКА „ПРАВА НА ЗАЕДНИЦИ И НЕДИСКРИМИНАЦИЈА“

Агенцијата за остварување на правата на заедниците (АОПЗ), преку имплементирање на проектот „Зајакнување на демократијата преку унапредување и заштита на правата на заедниците“ финансиран од Европската Унија, објавува повик за учество на обука на организации на граѓанското општество, активности за човекови права, кои имаат за цел да го зајакнат капацитетот на активните организации кои работат […]

ноември 2nd, 2020|Активности со ЕУ|

Онлајн обука на тема „Поглавје 23 – Соработка на полето – правосудство и човекови права“

Во услови на пандемија Агенцијата за остварување на правата на заедниците (АОПЗ) продолжува со активностите преку проектот „Зајакнување на демократијата преку промоција и заштита на правата на заедниците“ финансиран од Европската унија. Една од главните компоненти на проектот е подигнување на капацитетите на Агенцијата. Денес започна дводневната онлајн ја обуката за вработените во АОПЗ на […]

април 28th, 2020|Активности со ЕУ|

Обука за обучивачи за човекови права

Агенцијата за остварување на правата на заедниците (АОПЗ) во рамките на проектот ,,Зајакнување на демократијата преку унапредување и заштита на правата на заедниците” кој што е финансиран од Европската Унија одржува обука за обучувачи за човекови права. Обуката која е дел од првата компонента на проектот т.е. зајакнување на капацитетите на АОПЗ.

 

Обучувачите Проф.д-р. Алесандро Симони […]

декември 18th, 2019|Активности со ЕУ|

ТРЕТ СОСТАНОК НА УПРАВУВАЧКИОТ КОМИТЕТ НА ПРОЕКТОТ

Во просториите на Агенцијата за остварување на правата на заедниците (АОПЗ) се одржа третиот состанок на Управувачкиот комитет на проектот “Зајакнување на демократијата преку промоција и унапредување на правата на заедниците“.

 

На состанокот беа презентирани досегашните активности од проектот, формирањето на Експертското советодавно тело на АОПЗ составот и делувањето на истото тело, состојбата на напредок на […]

декември 18th, 2019|Активности со ЕУ|

АОПЗ организираше панел-дискусија на тема „Правата на помалобројните заедници во нашата земја“

Агенцијата за остварување на правата на заедниците организираше Панел-дискусија „Правата на помалубројните заедници во Република Северна Македонија“, по повод 10-декември – Меѓународниот ден за човекови права, која се одржа во хотел Холидеј Ин – Скопје. Настанот е дел од проектот „Зајакнување на демократијата преку остварување на правата на заедниците“, финансиран од Делегацијата на Европската унија […]

декември 11th, 2019|Активности со ЕУ|

КОНСТИТУИРАНО ЕКСПЕРТСКО СОВЕТОДАВНО ТЕЛО НА АОПЗ

Во просториите на Агенцијата за остварување на правата на заедниците се конституираше “Експертско советодавно тело на АОПЗ“. Советодавното тело ќе има за цел да пренесе позитивни пракси од ЕУ за правата на помалубројните заедници, да ја подобри ефикасноста на АОПЗ, да помогнат да се подобри видливоста на АОПЗ во државата и на меѓународен план.

Експертското советодавно […]

декември 10th, 2019|Активности со ЕУ|

Панел-дискусија „Правата на помалубројните заедници во Република Северна Македонија“ (ВО ЖИВО)

Агенцијата за остварување на правата на заедниците, Ве поканува овде да ја проследите во живо Панел-дискусија „Правата на помалубројните заедници во Република Северна Македонија“,  која ќе  се одржи на 10 декември 2019 година (вторник), по повод Меѓународниот ден за човекови права, која ќе се одржи во хотел  Холидеј Ин – Скопје, со почеток во 18:00 […]

декември 10th, 2019|Активности со ЕУ|

АОПЗ организира работилница со невладини организации за заедничко дејствување

Агенцијата за остварување на праватан на заедниците (АОПЗ) преку проектот „Зајакнување на демократијата преку промоција на правата на заедниците“ кој е финансиран од Европската Унија организира работилница со невладини организации кои работат во областите за остварувањето, заштита и промоција на правата на помалубројните заедници. Цел на работилницата е да се зајакне заедничкото дејствување на организациите, […]

декември 2nd, 2019|Активности со ЕУ|

АОПЗ организираше дружење со новинари

Агенција за остваривање на правата на заедниците (АОПЗ) утрово организираше доручeк (дружење) со новинарите на кој беа презентирани активностите и постигнатите резултати на агенцијата. Неформалното дружење со новинарите беше искористено и да се представат придобивките од проектот кој го спроведува АОПЗ насловен како “Зајакнување на демократијата преку промоција и унапредување на правата на заедниците” финансиран […]

октомври 29th, 2019|Активности со ЕУ|