Baner 1

Обука на тема ,, Административно работење ″

Во рамките на Проектот ,,Програма за градење на капацитетите на Агенцијата за остварување на правата на заедницитe”, одржана е обука на тема Административно работење, организирана од страна на Мисијата на ОБСЕ во Скопје, Агенцијата за остварување на правата на заедниците и МЦМС.Целта на обуката беше подобрување на знаењето од областа на административното и архивското работење. Обуката се одржа во просториите […]

декември 22nd, 2011|Некатегоризирано|

Денот на образованието на турците во РМ

20. декември 2011 година со почеток во 16:00 часот во уметничката галерија на Чифте Амам, со донација од Општината Османгази од Бурса, Република Турција, беше организирана изложбата под име„Традиционални турски ракотворби”. После изложбата во рамките на истата програма во 17:30 часот во просториите на Турскиот културен центар Јунус Емре се одржа конференција под назив „Нашиот турски јазик” на која […]

декември 20th, 2011|Некатегоризирано|

Партиципативен форум за унапредување на остварувањето на правата на заедниците

Агенцијата за остварување на правата на заедниците во соработка и со поддршка на Мисијата на ОБСЕ во Скопје отпочна со организација на партиципативни форуми кои ќе се организираат 4 пати годишно. Целта на партиципативните форуми е зајакнување на соработката меѓу органите на државна управа и заедниците, заеднички разгледување на прашањата од интерес на заедниците, изготвување […]

декември 16th, 2011|Некатегоризирано|

Школа за човекови права

Претставници од Школата за човекови права ја посетија Агенцијата за остварување на правата на заедниците и остварија средба со вработените на Агенцијата.На средбата се зборуваше за формирањето на Агенцијата, основната цел, обврските, како и соработката на Агенцијата со невладините организации.

октомври 31st, 2011|Некатегоризирано|

Обука на тема: Најдобри практики за финансиска поддршка на граѓанските организации

Во рамките на Проектот ,,Програма за градење на капацитети на Агенцијата за оставрување на правата на заедниците”, одржана е обука на тема Најдобри практики за финансиска поддршка на граѓанските организации.Обуката се одржа во просториите на Агенцијата, а е организирана од страна на Мисијата на ОБСЕ во Скопје, Агенцијата за остварување на правата на заедниците и […]

октомври 25th, 2011|Некатегоризирано|

Обука на тема: Малцински права: набљудување, анализа и известување

Во рамките на Проектот ,,Програма за градење на капацитетите на Агенцијата за остварување на правата на заедниците”, одржана е тродневна работилница (17-19 октомври) во х.Арка во Скопје, наменета за граѓанските зруженија од заедниците на тема Малцински права: набљудување, анализа и известување.Работилницата беше организирана од страна на Агенцијата и Мисијата на ОБСЕ во Скопје. Целта на […]

октомври 20th, 2011|Некатегоризирано|

ОБУКА: МЕТОДИ И ИНСТРУМЕНТИ ЗА ПРИБИРАЊЕ ПОДАТОЦИ

Во рамки на Проектот “Програма за градење на капацитетите на Агенцијата за остварување на правата на заедниците “, одржана е дводневна обука (12-13 септември 2011г.) на тема ,,Методи и инструменти за прибирање на податоци”.Обуката беше организирана од страна на Агенцијата за остварување на правата на заедниците и Мисијата на ОБСЕ во Скопје, а спроведена од […]

септември 14th, 2011|Некатегоризирано|

Координативна средба на директорот на Агенцијата за остварување на правата на заедниците со директорот на Државниот завод за статистика

Делегација на Агенцијата за остварување на правата на заедниците, предводена од директорот Весна Бабиќ-Петровски,оствари средба со м-р Благица Новковска, директор на Државниот завод за статистика.

Координативната средба беше во насока на договарање на заедничките активности за претстојниот Попис за населението, домаќинствата и становите во Република Македонија, 2011 година, со цел да се овозможи навремено и квалитетно […]

септември 5th, 2011|Некатегоризирано|

Проект за применето стручно образование

Агенцијата за остварување на правата на заедниците на покана на Претседателството на Фондацијата за социјална помош и солидарност на Кајмакамликот на Мезитли од Република Турција, зема активно учество во проектот под назив “Применето стручно образование за учениците од земјите од Балканот и Туркофонски Републики”, кој што беше успешно реализиран во периодот од 30 јуни – […]

август 4th, 2011|Некатегоризирано|

Посета на делегацијата на Фондот за малцинства на Република Црна Гора

На ден 15.07.2011 година Агенцијата за остварување на правата на заедниците ја посети петчлена делегација на Фондот за малцинства на Република Црна Гора. Делегацијата ја предводеше претседателот на Управниот одбор д-р Мирослав Мариќ. На средбата беше разгована за законската поставеност, надлежностите и активноститете на двете институции, како и за механизмите и критериумите за финансирање на […]

јули 15th, 2011|Некатегоризирано|