Baner 1

Архива

ДЕН НА БАЛКАНСКИТЕ ЕГИПЌАНИ ВО Р. МАКЕДОНИЈА

Заедницата на Балканските Египќани во Р. Македонија иако спаѓа во групата на помали етнички заедници, дава подеднакво значаен придонес во развојот на современото македонско општество и одбрана на демократските процеси и придобивски бидејќи токму од тука произлегуваат и сите механизми за заштита на културниот идентите, социјалната благосостојба и просперитет на сите припадници на заедницата.
По повод […]

јуни 24th, 2011|Некатегоризирано|

ЕФЕКТИВНО УЧЕСТВО НА ПОМАЛИТЕ ЕТНИЧКИ ЗАЕДНИЦИ ВО ЛОКАЛНАТА САМОУПРАВА НА РМ

Во организација на Центарот за регионални истражувања и соработка ,,СТУДИОРУМ” во ЕУ инфо центарот на 22.06.2011 беше одржана панел дискусија на тема ЕФЕКТИВНО УЧЕСТВО НА ПОМАЛИТЕ ЕТНИЧКИ ЗАЕДНИЦИ ВО ЛОКАЛНАТА САМОУПРАВА НА РМ – ВЛИЈАНИЕ НА ОХРИДСКИОТ РАМКОВЕН ДОГОВОР. На дискусијата која се одвиваше во два панели учестуваа претставници на државните институции и граѓанските организации. […]

јуни 22nd, 2011|Некатегоризирано|

Работилница: Човековите права и малцинските права, нивно унапредување и заштита

Во рамки на Проектот “Програма за градење на капацитетите на Агенцијата за остварување на правата на заедниците “, одржана е тродневна работилница наменета за граѓанските здруженија од заедниците на темаЧовековите права и малцинските права, нивно унапредување и заштита, организирана од Агенцијата и Мисијата на ОБСЕ во Скопје. Целта на работилницата беше стекнување на знаења на […]

мај 26th, 2011|Некатегоризирано|

Национален ден на влашката заедница во Македонија

мај 23rd, 2011|Некатегоризирано|

Обука “Односи со јавноста”

мај 11th, 2011|Некатегоризирано|

Работилница ,,Објективот на човековите права”: Основите на рамката за човекови права во контекстот на зајакнувањето на меѓуетничкиот дијалог и соработка на национално ниво (Програма на УНДП)

Во организација на УНДП одржана е работилница за човекови права наменета за претставниците на централната власт. Целта на оваа обука беше запознавање со основните карактеристики на човековите права како најважен елемент за градење на доверба и меѓуетничка кохезија.Во текот на работилницата беше направена анализа на институциите во оваа област, како и на релевантните инструменти за […]

мај 5th, 2011|Некатегоризирано|

Комеморативен собир во Удово

Во знак на сеќавање на загинатите српски регрути кај Спомен капелата на Удово одржана е пригодна комеморација. Во криптата на оваа капела почиваат посмртните остатоци на 261 српски војник кои загинаа на Велики Петок во 1915 година како и посмртните остатоци на 2000 српски војници кои загинаа во тек на Првата светска војна во Македонија. […]

април 22nd, 2011|Некатегоризирано|

Работилница ,,Мобилизација на фондови”

Во просториите на Агенцијата за остварување на правата на заедниците се одржа дводневна работилница на тема ,,Мобилизација на фондови”. Цел на работилницата беше стекнување на знаење за ИПА фондовите, Европските инструменти за демократија и човекови права (ЕИДХР), подготивка на апликации за фондовите на ЕУ, управување и процес за аплицирање, како и правила за аплицирање. Истата […]

април 18th, 2011|Некатегоризирано|

КОНКУРС ЗА УЧЕСТВО ВО ПРОГРАМА ЗА ОБУКА организирана од Агенцијата за остварување на правата на заедниците и Мисијата на ОБСЕ во Скопје

Агенцијата за остварување на правата на заедниците во соработка со Мисијата на ОБСЕ во Скопје објавува конкурс за учество на серија работилници за професионална обука на организации на граѓанското општество, активности за човекови права кои имаат за цел да го зајакнат капацитетот на најактивни организации и активности кои работат на полето на заштита и унапредување […]

април 15th, 2011|Некатегоризирано|

Обука за ʺСтратешко планирањеʺ

Во просториите на АОПЗ одржана е обука за стратешко планирање, како дел од заедничкиот проект на ОБСЕ и АОПЗ, за зајакнување на капацитетите на Агенцијата. Обуката е спроведена од страна на Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС). На обуката учествуваа раководството и државните службеници вработени во Агенцијата. Цел на обуката беше стекнување на потребното знаење […]

март 22nd, 2011|Некатегоризирано|