Baner 1

Архива

“Семинар за раководство за централна и локална власт”

Раководните лица од Агенијата за остварување на правата на заедниците присуствуваа на Семинар за раководство за централна и локална власт во Хотелот Александар Палас во Скопје.Овој семинар е потпомогнат од страна на ЦССПројект за Интегративна Медијација (ЦССП) во соработка со УНДП., Овој семинар се фокусираше на зајакнување на меѓукултурната комуникација, иновативно решавање на проблемите, и […]

март 10th, 2011|Некатегоризирано|

Завршна конференција на проектот ,,Модел за ефикасна комуникација помеѓу Комисиите за односи меѓу заедниците и граѓаните (МЕК)”

Претставник од Агенцијата за остварување на правата на заедниците присуствуваше завршната конференција на проектот ,,Модел за ефикасна комуникација помеѓу Комисиите за односи меѓу заедниците и граѓаните (МЕК)” на тема ,,Како до поефикасни комисии за односи меѓу заедниците?”, организирана од страна на Фондацијата Метаморфозис.На конференцијата беше предвидено да учествуваат претставници на делегацијата на ЕУ и Владата […]

март 9th, 2011|Некатегоризирано|

20 години од првата емисија на Влашки јазик при Македонското Радио

На 8 Март пред 20 години на брановите на Македонското радио беше емитувана првата радио емисија на Влашки јазик во светот. Според програмската шема, во емисиите на влашки јазик при МРА секој ден покрај агенциските вести, се обработуваат актуелни теми од активностите на Власите, емисии за деца и млади, интервјуа и разговори во студио, како […]

март 8th, 2011|Некатегоризирано|

Обука за “Медијација и решавање на спорови”

Претставник од Агенцијата за остварување на правата на заедниците. присуствуваше на обуката потпомогната од ЦССПројект за Интегративна Медијација(ЦССП) во соработка со УНДП за медијација и решавање на спорови, одржана во Хотел Порта во Скопје. Напредната обука за “Медијација и решавање на споровите” имаше за цел зајакнување на искуството на лицата за контакт за решавање на […]

март 7th, 2011|Некатегоризирано|

“Семинар и рефлексија за раководството”

Раководните лица од Агенцијата за остварување на правата на заедниците присуствуваа на “Семинар и рефлексија за раководството” потпомогнат од ЦССПројект за Интегративна Медијација(ЦССП), во Хотел Бистра во Маврово.Овој семинар беше составен од две компоненти. Компонента 1:Државно ниво на раководството во контекст на меѓуетничката соработка и дијалог, и се фокусираше на визијта на државно ниво на […]

март 2nd, 2011|Некатегоризирано|

Обука за “Мониторинг и евалуација”

Агенцијата за остварување на правата на заедниците како клучен актер во подобрувањето на меѓуетничките односи во Р.Македонија беше поканета да учествува на Обука за мониторинг и евалуација потпомогнат од ЦССПројект за Интегративна Медијација(ЦССП), која се одржа во Хотел Порта,Скопје. Оваа обука се фокусираше на подршката на процесот на Мониторинг и евалуација во единиците на локалната […]

февруари 28th, 2011|Некатегоризирано|

XIII редовно годишно Собрание на Заедницата на Хрватите во Р.Македонија

Одржано е XIII редовно годишно Собрание на Заедницата на Хрватите во Р.Македонија, во домот на Армијата на Македонија во Скопје.На Собранитео присуствуваа гости од политичкиот врв на Р.Македонија и Р.Хрватска,, претставници од католичката црква како и претставници на граѓанскиот секторт на задниците.На свечениот дел од оваа Собрание присуствуваше и директорот на Агенцијата за остварување на […]

февруари 27th, 2011|Некатегоризирано|

Обука за ” Медијација и решавање на споровите”

Агенцијата за остварување на правата на заедниците зема учество на обуката ” Медијација и решавање на споровите” организирана од страна на ЦССП Пројект за Интегративна Медијација(ЦССП) во Хотел Белведере ,Св.Стефан, Охрид.Оваа обука беше дизајнирана за да го подобри искуството на назначените заинтересирани страни со цел да се постави еден механизам за решавање на спорови при […]

февруари 16th, 2011|Некатегоризирано|

Св. Сава – националниот празник на српската заедница во Република Македонија

Св. Сава – националниот празник на српската заедница во Република Македонија е одбележан со низа пригодни манифестации.Името и делото на овој голем просветител на српскиот народ се славеше во Скопје, Куманово, Битола, Охрид, Тетово.Празникот беше одбележан и во училиштата во кои наставата се изведува на српски јазик и тоа во Старо Нагоричане, Табановце и Кучевиште. […]

јануари 27th, 2011|Некатегоризирано|

20 години од формирањето на влашката редакција при Македонската Телевизија

јануари 21st, 2011|Некатегоризирано|