Baner 1

Заеднички активности со НВО

Јавен Повик

Врз основа на членот 49 од Законот за здруженија и фондации („Службен весник на Република Македонија“ бр. 52/2010, 135/2011 и 55/2016) и врз основа на член 27 од Законот за правата на заедниците кои се помалку од 20% од населението во Република Северна Македонија (“Службен весник на РСМ” бр. 18/20), Агенцијата за остварување на правата […]

март 2nd, 2023|Некатегоризирано|

Јавен повик

за поднесување предлог проекти за финансиска поддршка на здруженија и фондации

[…]

март 15th, 2022|Некатегоризирано|

АОПЗ во работна посета на Република Хрватска

Агенцијата за остварување на правата на заедниците (АОПЗ) во соработка со Заедницата на Хрвати во Република Северна Македонија (ЗХРМ), преку проектот “Имплементација на добри практики во унапредување на правата на Хрватската и другите малцински заедници во РСМ темелено на Хрватските искуства како земја членка на ЕУ”, финансиран од Владата на РСМ, во периодот од 18.10. […]

октомври 28th, 2021|Некатегоризирано|

Потпишани договорите со здруженијата за поддршка на проекти од интерес на помалубројните заедници

 
Во просториите на Агенцијата за остварување на правата на заедниците (АОПЗ) денес се потпишаа договорите со 15 здруженија за поддршка на нивните проекти, кои се во интерес на помалубројните заедници.

Врз основа на резултатите од  повикот за поддршка на проекти на здруженија и фондации, Агенцијата за остварување на правата на заедниците (АОПЗ) денеска потпиша договори со […]

април 19th, 2021|Некатегоризирано|

Резултати од повикот за поддршка на проекти на здруженија и фондации

Врз основа на повикот за поодршка на проекти на здруженија и фондации, Агенцијата за остварување на правата на заедниците (АОПЗ) ги објавува во прилог резултатите од повикот и одлуката за поддршка на проектите на следните здруженија: 

Одлука.pdfDownload

април 8th, 2021|Некатегоризирано|

Јавен повик

за поднесување предлог проекти за финансиска поддршка на здруженија и фондации

Врз основа на членот 49 од Законот за здруженија и фондации („Службен весник на Република Македонија“ бр. 52/2010, 135/2011 и 55/2016) и врз основа на член 27 од Законот за правата на заедниците кои се помалку од 20% од населението во Република Северна Македонија (“Службен […]

март 1st, 2021|Некатегоризирано|

Културно уметничкото друштво Питу Гули Скопје – Двојазична (македонско влашка) збирка „Приказни за убав сон“

Културно уметничкото друштво Питу Гули Скопје ја реализира активноста Печатење на двојазична (македонско – влашка) збирка  „ Приказни за убав сон- Pirmifi ti somnu dultsi“. Структурата на изданието е едноставна и содржи краток предговор, влашката азбука со комбинации од букви, како помош за секој читател на книгата кој не е фамилизиран со пишаниот збор на […]

октомври 8th, 2020|Некатегоризирано|

Гајрет: „Жената во Сенка’’

Здружението на граѓани Гајрет на 25.01.2020 година во Кичево и 01.02.2020 година  во Штип го реализира проектот ,,Жената во сенка’’ чија цел беше  подигање на свеста кај жените за нивните права.

 

На предавањето учествуваа професори, психолози, правници и педагози кои дадоа насоки како жените да се справат со проблемите од областа на  социјална заштита, стекнување на […]

октомври 5th, 2020|Некатегоризирано|

ЕДУ НИСА И ДИВАНХАНА- ЕДУ СТУДИЈА ЗА УСПЕШНА ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА

Здруженијата ЕДУНИСА и ДИВАНХАНА  го реализираа проектот ” ЕДУ СТУДИЈА ЗА УСПЕШНА ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА”  . Главната активност на проектот е истражување за состојбата на образованието на босански јазик во основното образование во скопскиот, велешкиот и прилепскиот регион каде што живее бошњачката заедница.

 

Проектот е  во три фази:

 

 Првата фаза се однесува на анализа на законската рамка за образованието […]

октомври 2nd, 2020|Некатегоризирано|

Институт за истражувања и политички анализи – Ромалитико: „Национална конференција – Проценка на напредокот на РСМ во спроведувањето на јавните политики кон ромската заедница”

Националната конференција на тема „Проценка на напредокот на Република Северна Македонија во спроведувањето на јавните политики кон ромската заедница” беше организирана на 19.11.2019 година во хотел Мериот – Скопје. Целта на оваа конференција беше да се анализираат теми поврзани со ромската заедница во државата, а воедно како стратешки цели на институтот да се отвори дискусија […]

октомври 2nd, 2020|Некатегоризирано|