Baner 1

„Подобрување на меѓуетничкиот дијалог и соработка“

Како фаза од проектот на УНДП „Подобрување на меѓуетничкиот дијалог и соработка“ реализиран е работен состанок со ЦССП (германска невладина организација) за заедничка реализација на дел од проектот. Целта на проектот е зајакнување на соработка меѓу локалото и централното ниво и подобрување на меѓуетнички односи.
Активностите започнуваат во февруари 2011 година, а се однесуваат на […]

декември 24th, 2010|Некатегоризирано|

Ден на настава на турски јазик

Со измените на Законот за празници на Република Македонија, на седницата одржана на 8. Фебруари 2007 година на предлог амандман на Турската демократска партија, 21. Декември е прогласен за Ден на настава на турски јазик како празник за припадниците на турската заедница во Р.Македонија.

Со овој закон Турците во Р. Македонија за прв пат слават свој […]

декември 21st, 2010|Некатегоризирано|

Ден на Човекови права

Правата и слободите на човекот и граѓанинот се основните критериуми што ја отсликуваат улогата на човекот и граѓанинот во едно општество. Истовремено тие се најјасниот показател за карактерот на власта. Колку се понапредни тие, толку повеќе ја стеснуваат можноста на власта (властодршците) за злоупотреби и арбитрарност кон правата и слободите на човекот.

Од особено значење во […]

декември 10th, 2010|Некатегоризирано|

“Заедничка програма за правата на малцинствата во Западен Балкан”

Претставник од Агенцијата за остварување на правата на заедниците учествуваше на консултативен состанок за изработка на “Заедничка програма за правата на малцинствата во Западен Балкан” , организиран од Европската Унија/Совет на Европа се одржа во Бечиќи / Црна Гора. Заедничката програма ќе ги вклучи и сите корисници на ИПА фондовите: Албанија, Босна и Херцеговина, Хрватска, […]

декември 7th, 2010|Некатегоризирано|

“Подобрување на меѓуетничкиот дијалог и соработка”

Директорот на Агенцијата за остварување на правата на заедниците Г-ѓа Весна Бабиќ-Петровски учествуваше на Студиското патување во Унгарија (Печ) – европски град на култура за 2010 година и Романија (Темишвар) кое се организираше во рамките на заедничката програма на Обединетите нации “Подобрување на меѓуетничкиот дијалог и соработка”. Студиското патување беше наменето за претставници од релевантните […]

декември 5th, 2010|Некатегоризирано|

Посета на делегација од Мерсин – Р.Турција

Со цел запознавање со активностите и целите на Агенцијата за остварување на правата на заедниците и воспоставување на соработка за проектот за средно стручно образование, како и размена на идеи за понатамошна соработка на 27.10.2010 година, делегација од Мерсин предводена од Гувернерот на Мезитли г-дин Камил Киџироглу ја посети Агенцијата.На оваа средба како дел од […]

октомври 27th, 2010|Некатегоризирано|

Кумановската битка на Зебрњак (Куманово)

Представниците на Агенцијата за остварување на правата на заедниците присуствуваа и положија цвеќе на свеченото обележување на 98. годишница на Кумановската битка на Зебрњак кај Куманово организирана од страна на Амбасадата на Р.Србија во Р.Македонија, Српската заедница во Македонија и Општина Старо Нагоричане.

октомври 24th, 2010|Некатегоризирано|

Директорката на Агенцијата за остварување на правата на заедниците Весна Бабиќ-Петровски учествуваше на состанокот за усвојување на работната програма на националното координативно тело за не-дискриминација во организација на ОБСЕ. На состанокот е усвоена работната програма за период од 2010 до 2013 година.

октомври 14th, 2010|Некатегоризирано|

Ден на Бошњаците

Со измена на законот за празниците на Република Македонија, на 8. Фебруари 2007 година во Собранието на Р.Македонија, 28. Септември ( Денот кога претставниците на Бошњачкиот народ на вториот бошњачки сабор во Сараево го вратија своето национално име Бошњак) е прогласен за Меѓународен ден на Бошњаците како празник за припадниците на бошњачката заедница во Р.М. […]

септември 28th, 2010|Некатегоризирано|

Проект ,,Јакнење на капацитетите на Агенцијата”

Агенцијата за остварување на правата на заедниците започна со Реализација на дел од проектот за јакнење на капацитетите на АОПЗ преку посета на Експертот за човекови и малцински права Г-динот Алан Филипс (посета на АОПЗ, државни институции, НВО сектор од заедниците и единици на локалната самоуправа) со цел да се направи проценка на капацитетите на […]

септември 3rd, 2010|Некатегоризирано|