Baner 1

Средби на Бошњаците во Македонија

Средба на Бошњаците во Македонија е традиционална манифестација која се одржува 33 години по ред во с.Оризари – општина Велес.Оваа манифестација опфаќа спортски активности (турнири во мал фудбал, кошарка, фрлање камен од рамо, влечење на јаже), книжевност, ликовна уметност, фолклор, фестивал на пеачи аматери итн..

мај 1st, 2010|Некатегоризирано|

Заедничка делегација на Центарот за иселеници на Црна Гора и Заедница на
Црногорците во Република Македонија ја посетија Агенцијата за остварување на правата на
заедниците. Делегацијата на Центарот ја сочинуваа Директорот Др Милан Вукчевиќ,
Претседателот на управниот одбор Г-дин Зувдија Хоџиќ, и Советникот Г-ѓа Елвира Бектеши.
Заедницата на Црногорците во Република Македонија ја сочинуваа Г-дин Мирољуб Орландиќ
и Г-дин Насер […]

април 26th, 2010|Некатегоризирано|

Панел дискусија ,,Градиме заедно општество за сите,предизвици на сиромаштија и нееднаквост”

Директорката на Агенцијата за остварување на правата на заедниците учествуваше на панел дискусија по повод Ден на Ромите 8-ми Април, на тема Градиме заедно општество за сите,предизвици на сиромаштија и нееднаквост органзиран во ЕУ Инфо центарот. На оваа панел дискусија свое излагање имаше г-дин Ерван Фуере (Шеф на Мисијата на Европската комисија), Никола Тодоров (Министер […]

април 8th, 2010|Некатегоризирано|

Претставниците на Агенцијата за остварување на правата на заедниците присуствуваа на Комеморацијата на паднатите борци во 1915 година во Удово кај Валандово оргазизирана од страна на Српската заедница во Македонија.

април 2nd, 2010|Некатегоризирано|

Директорот на Агенцијата за остварување на правата на заедниците Г-ѓа Весна Бабиќ-Петровски присуствуваше на Годишната свечена академија по повод 15.Март Денот на започнувањето на буржоаската револуција во Унгарија во организација на Здружението на Унгарците во Македонија. По завршувањето на Свечената академија се одржа неформален состанок помеѓу представниците од Амбасадата на Унгарија во Република Македонија и […]

март 13th, 2010|Некатегоризирано|

Директорот на Агенцијата за остварување на правата на заедниците Г-ѓа Весна Бабиќ-Петровски учествуваше на XII. Годишно Собрание на Заедницата на Хрватите во Република Македонија одржан во Скопје. Директорот на Агенцијата во својот поздравен говор се осврна на значењето и доприносот на хрватската заедница во мултиетничкиот живот на Република Македонија

февруари 28th, 2010|Некатегоризирано|

Директорот на Агенцијата за остварување на правата на заедниците Г-ѓа Весна Бабиќ-Петровски и асистентот на директорот г-дин Даниел Трајковиќ го посетија Министерството за човекови и малцински права во Р.Србија. На работната посета се реализираа средби со Г-дин Петар Антиќ – Помошник на министерот, Г-ѓа Бела Ајзенбергер – Помошник на министерот и Г-дин Анико Мушкиња Хајнрих […]

февруари 9th, 2010|Некатегоризирано|

Потпишан е Меморандум за разбирање помеѓу Агенцијата за остварување на правата на заедниците и Здружението на Граѓани за развој на Демократија Иницијатива за Европска Перспектива представувана од Г-дин Лазо Маџовски. Целта на Меморандумот е имплементација на Проектот „Акција на граѓанското општество за подигање на свеста и толеранцијата„ финансиран од страна на Европската Комисија.

јануари 15th, 2010|Некатегоризирано|