Baner 1

Активности

Дводневна обука или “Тим билдинг” на вработените во АОПЗ

Дводневна обука или “Тим билдинг” на вработените во АОПЗ на тема “Комуникација со срце” во соработка со Мисијата на OSCE во Скопје. Хотел “Гарденија” Велес, 21-22 Октомври 2021.

октомври 25th, 2021|Некатегоризирано|

Партиципативен форум

На ден 29 и 30.09.2021 год. во Хотел Тино Охрид Агенцијата за остварување на правата на заедниците оддржа тематски партиципативен форум.
 
Првиот ден на форумот беше на тема „ФУНКЦИОНАЛНОСТА НА ЛОКАЛНИТЕ КОМИСИИ ЗА ОДНОСИ МЕЃУ ЗАЕДНИЦИТЕ“  , а на вториот ден се говореше за „МЛАДИНСКО УЧЕСТВО И МЛАДИНСКИ ПОЛИТИКИ“ .
 
На форумот беа присутни претставници од Агенцијата […]

октомври 6th, 2021|Некатегоризирано|

Важноста на Охридскиот договор за помалубројните заедници

Во рамките на одбележувањето на 20-годишнината од Охридскиот рамковен договор,  се одржа тркалезната маса на тема: „Важноста на Охридскиот договор за помалубројните заедници“, во организација на Агенцијата за Остварување на правата на заедниците во соработка со Министерството за политички систем и односи помеѓу заедниците.

 
 

       На почетокот на тркалезната маса свои поздравни обраќања имаа Артан Груби, […]

август 17th, 2021|Некатегоризирано|

СООПШТЕНИЕ

ПОТПИШАН МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАЊЕ МЕЃУ АГЕНЦИЈАТА ЗА ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРАВАТА НА ЗАЕДНИЦИТЕ И МИСИЈАТА НА ОБСЕ ВО СКОПЈЕ ЗА СПРОВЕДУВАЊЕ НА ЗАЕДНИЧКИ АКТИВНОСТИ 2021-2024

Директорот на АОПЗ, г-дин Еран Куртиш и Амбасадорот на Мисијата на ОБСЕ во РСМ, г-дин Клеменс Која, денеска потпишаа меморандум за разбирање меѓу АОПЗ и ОБСЕ во новите простории на АОПЗ. Со […]

јули 29th, 2021|Некатегоризирано|

23 мај-Национален ден на Власите

Агенцијата за остварување на правата на заедниците  на граѓаните припадници на влашката заедница во Република Северна Македонија им го честита Националниот ден на Власите.

мај 23rd, 2021|Некатегоризирано|

Роберт Алаѓозовски во посета на Агенцијата за остварување на правата на заедниците

Во Агенцијата за остварување на правта на заедниците (АОПЗ) директорот Еран Куртиш и заменик-директорот Џелал Хоџиќ се сретнаа со Роберт Алаѓозовски, Национален координатор за интеркултурализам, едно општество, развој на културата и меѓуресорска соработка.

 
На средбата беше разговарано за тековните и идните активности на АОПЗ. Посебен акцент беше ставен на правата на помалубројните заедници во следните области: […]

април 28th, 2021|Некатегоризирано|

СООПШТЕНИЕ

Назначен службеник за контакт со млади лица

 

 

Во Агенцијата за остварување на правата на заедниците заклучно со денес е назначен счужбеник за млади.

 

Согласно член 23 од Законот за младинско учество и младински политики органите на државната управа се должни да одредат службеник за млади – кој ќе ги координира, спроведува и следи прашањата од интерес на […]

април 22nd, 2021|Некатегоризирано|

Потпишани договорите со здруженијата за поддршка на проекти од интерес на помалубројните заедници

 
Во просториите на Агенцијата за остварување на правата на заедниците (АОПЗ) денес се потпишаа договорите со 15 здруженија за поддршка на нивните проекти, кои се во интерес на помалубројните заедници.

Врз основа на резултатите од  повикот за поддршка на проекти на здруженија и фондации, Агенцијата за остварување на правата на заедниците (АОПЗ) денеска потпиша договори со […]

април 19th, 2021|Некатегоризирано|

РАКОВОДСТВОТО НА АОПЗ НА СРЕДБА СО ДИРЕКТОРОТ НА МРТ

Директорот на Агенцијата за остварување на правата на заедниците (АОПЗ) Еран Куртиш и заменик директорот Џелал Хоџиќ остварија работна средба со во МРТ, со директорот Марјан Цветковски. На средбата се разговараше за редакциите на заедниците при четвртиот канал на јавниот сервис.
 

На конструктивниот состанок Куртиш ги презентираше и активностите на АОПЗ, додека заменик директорот Хоџиќ зборуваше […]

април 12th, 2021|Некатегоризирано|

Резултати од повикот за поддршка на проекти на здруженија и фондации

Врз основа на повикот за поодршка на проекти на здруженија и фондации, Агенцијата за остварување на правата на заедниците (АОПЗ) ги објавува во прилог резултатите од повикот и одлуката за поддршка на проектите на следните здруженија: 

Одлука.pdfDownload

април 8th, 2021|Некатегоризирано|